Cărțile lunii Iulie – recomandare de lectură

Iulie începe cu relaxare și cu vreme frumoasă și, pentru că nu am de gând să treacă luna fără să lecturez ceva, mi-am pregătit o listă cu câteva titluri pe care le voi savura în micile escapade cu soare.

Atașez lista mea aici iar dacă ați lecturat un titlu interesant și relaxant, numai bun de luat la plajă, aștept cu drag recomandările voastre.

Pe lista de citit am următoarele:

  1. Fiica ceasornicarului – Kate Morton

Fiica ceasornicarului nu este doar un Bestseller ci și o carte nominalizată la Indie Book Awards 2019.

Am ales această lectură deoarce a fost (și este) foarte mediatizată iar părerile celor care au citit-o m-au convins să pun acest titlu în wish-list. Ei bine, i-a venit rândul la citit luna această și, până acum, am refuzat să citesc recenzii sau să aflu prea multe detalii despre acțiune. Drept urmare, tot ceea ce se află în filele lui Kate Morton îmi este străin și va fi o surpriză pentru mine.

Scurtă descriere: În 1862, artiștii din Frăția Magenta însoțiți de muzele lor vin să creeze și să se bucure de libertate la Birchwood Manor, casa mult iubită a lui Edward Radcliffe de pe malul Tamisei. Edward este cel mai strălucit dintre ei, cel mai entuziast, cel mai hotărât să sfideze prejudecățile epocii. Însă, în scurtă vreme o femeie este împușcată, o alta dispare, iar o neprețuită bijuterie de familie este de negăsit. Viața și cariera lui Edward sunt distruse, iar el rătăcește în hăul adânc al disperării. 150 de ani mai târziu, Elodie Winslow dă din întâmplare peste o geantă veche, în care găsește carnetul de schițe al unui pictor victorian și fotografia unei tinere de o frumusețe aparte. Care e legătura ei cu Birchwood Manor? Și de ce simte că femeia din fotografie are ceva să-i transmită? Pentru a raspunde acestor întrebari, Elodie va trebui să asculte vocea martorului uitat de toți: Birdie Bell, fiica ceasornicarului.

2. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami


 

Pădurea norvegiană este o lectură care promite multe și nu doar pentru că titlul este împrumutat de la un hit al formației Beatles ci pentru că autorul ni-l prezintă pe Toru Watanabe, personajul principal care urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort.

Acțiunea se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale. Amintirile sunt cele mai prezente în acest roman și oscilează, se joacă cu mintea cititorului ca mai apoi să stagneze și să ne împingă în colțul melancoliei.

„Moartea nu se află la polul opus al vieții, ea face parte din viață.”

Acest roman este despre pierdere și regăsire, despre trecut și prezent, amintiri, trăiri și nu în ultimul rând despre viitor. Pădurea norvegiană a fost ecranizată în  2010 și este romanul care l-a consacrat pe autor.

3. Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom


Minciuni pe canapea m-a convins de la simpla descriere pe care am găsit-o atașată de titlu deoarece emană mister și m-a umplut de curiozitate. Tocmai din această cauză, atașez și aici câteva rânduri, convinsă de faptul că o să doriți și voi să gustați mai mult.

Își poate pierde un psihiatru mințile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților? Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelații surprinzătoare, întocmai ca duelul unui psihanalist cu mintea omenească, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepție, în fața singurătății și nevoii de iubire.

Această poveste începe cu psihanalistul Ernest Lash, un tânăr foarte încrezător în propriile forțe, atât de încrezător încât ignoră sfaturile mentorului său. Ernest își deschide sufletul și devine vulnerabil, fără să își imagineze că femeia pe care își închipuie că o tratează dorește de fapt să-l manipuleze și să-l distrugă. Prins într-o paradoxală relație terapeutică, Ernest descoperă adevăruri incomode despre sine și despre natura umană, ale cărei taine credea că le cunoaște.

Voi ce citiți în luna iulie?

Vă doresc lectură plăcută orice ați citi!

Lasă un răspuns