Toamna se numără cărțile!
Pentru luna Septembrie am ales să vă recomand doar 3 lecturi. Știu că sunt puține însă sunt fabuloase, sunt acel gen de lecturi care ne pun puțin pe gânduri. Primele două au sosit de la Libris și am trișat le-am lecturat deja căci erau atât de tentante. Dacă răsfoiți puțin blogul veți găsi și recenziile complete :). Cât despre ultima lectură, chiar o pastrez pentru luna în curs alături de alte tentații pe care le am în wish list.
Cărțile de pe noptieră
– Septembrie –
-
Aromă de august – Ioana Țigănilă
Aromă de august este un roman-jurnal, o carte-confesiune, pagini pline de frumos și de emoție. Dincolo de coperta frumoasă și foarte inspirată, o descoperim pe Ioana sufletul, Ioana omul din spatele televiziunii.
Ioana Țigănilă se desparte de secrete și ne povestește detaliat despre viața ei, despre prejudecățile pe care le-a avut (ca orice om, de altfel), despre munca pe care a depus-o, despre copilul ei frumos, relații și chiar despre rădăcina acestui titlu de carte.
În Aromă de august se abordează diferite subiecte, emoții și piedici de care ne lovim zi de zi. Cartea nu este groasă însă are o încărcătură emoțională puternică iar faputl că nu este ficține o face de neprețuit, o comoară, o moștenire așa cum o numește și Ioana. O moștenire pentru noi cei care o citim și încercăm să o cunoaștem, o moștenire pentru fiica ei, nepoți și strănepoți, pentru o întreagă familie.
„Multă lume m-a întrebat, ținând în mână manuscrisul, de ce am ales să vorbesc despre un subiect delicat. Ei bine, puteam să evit, mai ales în vremurile astea, să povestesc ce înseamnă să trăiești cu un musulman, astăzi. Dar nu am făcut-o.”
2. Bad Romance – Heather Demetrios
Bad Romance este romanul care sublinează relațiile toxice, abuzurile și toate emoțiile rele care ni se adună în suflet.
Heather Demetrios ne spune povestea lui Grace, o fată de 17 ani care iubește teatrul și care își dorește să devină regizor. Grace trăiește împreună cu tatăi ei vitreg care o paralizează de frică, cu frățiorul ei și cu mama care ascultă supusă de Matahală.
„Știu cum se simte lipsa de speranță. Știu cum e să te lupți cu ea. O simt în fiecare zi acasă, când mama se poartă cu mine ca și când aș fi sclavul ei personal și Matahala își ridică amenințătoare mâna, doar ca să mă vadă tresărind.”
Viața de acasa a lui Grace nu este deloc roz iar ea își dorește să evadeze, să simtă, să lase toate tristețile în urmă. Puțină culoare primește datorită lui Gavin, acel tip de băiat la care toate fetele se gândesc și și-l doresc. Până la urmă cei doi ajung să formeze un cuplu și astfel, Grace mai uită de teroarea de acasă provocată de Matahală, de nopțile negre sau de gânduri absurde. Relația lor pare să evolueze frumos, cei doi completându-se unul pe altul. Grace se simte minunat lângă, Gavin, se simte iubită și protejată însă, odată cu trecerea timpului, iubitul său devine tot mai gelos și mai insuportabil.
Relația lor devine o cameră înhisă din care Grace nu mai poate ieși. Ce se va întâmpla cu cei doi? Care sunt motivele acestei Bad Romance? Ei bine, veți afla doar citind această carte.
3. Cronica vieții mele – Bob Dylan
Cronica vieții mele este cartea inclusă pe lista celor mai bune apariții ale anului 2004 de publicatiile: The New York Times, The Washington Post, The Economist, Newsday, People, Rolling Stone, Entertainment Weekly, The Village Voice, The Onion, The Austin Chronicle, The Kansas City Star, The Guardian, The Daily Telegraph, Publishers Weekly. Finalista, in acelasi an, la National Book Critics Circle Award.
Ei bine, și totuși nu acesta este motivul pentru care am ales să citesc această carte, ci pentru că multă lumea mi-a spus că este una dintre cele mai bune autobiografii, o carte scrisă cu vibe, o lectură adevărată. După cele auzite, nu am mai ezitat și am achiziționat această carte pe care doresc să o savurez în concediul din septembrie. Nu am citit recenzii și nici nu am făcut prea mult research. Deci, totul este o surpriză pentru mine :).
„Știam cu toții că Dylan este priceput la cuvinte. Dar putem spune, fără teama de a greși, că nimeni nu se aștepta ca autobiografia sa să fie într-atât de intensă. Colinda de la o secvență a vieții lui la alta și fiecare capitol cuprinde personaje ieșite din comun și scene nebunești… O realizare remarcabilă.”
Voi ce citiți în luna Septembrie?
Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi!