Luna trecută am descoperit super reduceri la Libris și, evident, am profitat puțin pentru a-mi îmbogăți biblioteca.
Dintre toate titlurile alese, pentru luna Octombrie am decis să citesc doar trei lecturi și, desigur, să vi le recomand și vouă.
Cărțile de pe noptieră
– Octombrie –
Pasiune pură – Lena Andersson
Pasiune pură – Lena Andersson
La această carte m-a atras și titlul și coperta în aceeași măsură iar faptul că Lena Andersson este un analist al societății contemporane și textele sale au apărut în cele mai importante ziare din Stockholm, m-a convins pe loc.
Dincolo de coperta frumoasă, o întâlnim pe Ester, poetă și eseistă, o persoană rațională a cărei pasiune sunt cuvintele și care, acționează mereu în acord cu propriile principii. Ester este invitată să scrie o lucrare espre un artist suedez pe nume Hugo Rask iar de aici începe documentarea ei dar și acțiunea delicioasă a romanului, o acțiune scăldată în frumos. Inevitabil, Ester se îndrăgostește de Hugo și toată această dragoste este redată atât de frumos încât ai impresia că toate cuvintele dansează.
„Abisul îngrozitor dintre gând și cuvinte, dintre ceea ce vrei să exprimi și exprimare, dintre adevăr și neadevăr, precum și tot ce rodește în acel spațiu liber fac obiectul acestei povești.”
2. O hologramă pentru rege – Dave Eggers
„Dave Eggers nu urmărește să transforme povestea lui Alan într-o parabolă existențialistă despre condiția umană. El reușește însă ceva la fel de percutant: să scrie povestea mustind de umor, dar și de emoție, a chinurilor prin care trece un om, oferind totodată și un stop-cadru luminos al zilelor noastre.“ (Michiko Kakutani, The New York Times)
Voi aveți nevoie de o altă descriere? Eu nu.
Și totuși, ca să vă tentez și mai mult, vă dau câteva detalii. O hologramă pentru rege îl adăpostește pe Alan Clay, un consultant care lucrează pe cont propriu. Alan este divorțat și are o fată studentă căreia trebuie să îi plătească taxele școlare. Singurul său prieten este șoferul său, un sudist pe nume Yousef. Lucrurile deviază puțin și decid să urmeze un alt traseu în momentul în care Alan ajunge la spital.
Acest roman, numit și o capodoperă beckettiană, este plin de suspans și de farmec, oferindu-ne puțin din viața americană.
3. Prințesa Bari – Hwang Sok-yong
Despre autor se spune că este, fără îndoială, cea mai puternică voce de prozator a momentului, din Asia de Est. Această frază mi-a fost suficientă ca să mă atragă și să mă facă să îmi doresc să parcurg această lectură.
Dincolo de asta, Hwang ne spune legenda coreeană a prințesei Bari, a șaptea fiică a unui rege, care este abanonată de părinți din simplul motiv că își doresc și un fiu. Viața își urmează cursul până în momentul în care părinții fetei se îmbolnăvesc iar ghicitorii le dezvăluie că singura lor cale de salvare este apa vieții care trebuie să fie adusă de copila pe care au părăsit-o.
Legenda este doar un punct de plecare iar Prințesa Bari este despre luptă, răbdare, conflicte și supraviețuire. În plus, această carte are un preț super accesibil iar dacă mă întrebați pe mine aș spune că, datorită valorii, prețul ar trebui să fie puțin mai mare.
„Poetic, fantezist până la pierderea oricărei legături cu realitatea în care e creat, Prințesa Bari este un roman frumos despre dezrădăcinare, exil și imigrație.” (Page des Libraires)
Voi ce citiți în luna Octombrie?
Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi!
Lectura placuta!
Multumesc, Anca :*