Cărțile de pe noptieră – luna August

Cărțile de pe noptieră alins.ro

Lună nouă, provocări noi.

Pentru că mi-am propus ca în acestă lună să mă relaxez mai mult (și pentru că sper la un mic concediu) am ales 5 lecturi drept provocare. Primele două sunt oferite de către Libris în cadrul colaborării iar următoarele de pe listă sunt lecturi pe care le-am cam amânat.

Cărțile de pe noptieră

–  August –

  1. Spulberă-mă – Tahereh Mafi

Spulberă-mă este primul volum al trilogiei Atingerea lui Juliette și prezintă o lume distopică fascinantă și o eroină de neuitat. Întreaga poveste ne este spusă de Juliette Ferrars, o tânără de doar 17 ani a cărei atingere este letală.

Juliette este ca o bombă pe două picioare căci nimeni nu o poate atinge. Tânăra nu a cunosut îmbrățișarea caldă a mamei și nici nu s-a putut bucura de o iubire adolescentină deoarece mereu trebuie să se ferească de atingerea oamenilor. De ce atingerea fetei este mortală? Nu aș ști să vă spun dar sunt convinsă că voi afla după ce voi citi întreaga poveste.

Esențialul este că, chiar dacă Restaurația și-a făcut planuri legate de ea, Juliette are propriile planuri. După o viață lipsita de libertate, ea descoperă forța de a se răzvrăti pentru prima oară și de a-și găsi un viitor alături de cel pe care crezuse că-l pierduse pentru totdeauna.

„Uneori sunt atât de disperată să ating, să fiu atinsă, să simt, încât sunt aproape sigură că voi cădea de pe o stâncă într-un univers paralel unde nimeni nu va mai fi în stare să mă găsească.”


2. Stresul dintre orgasme – Ana Mănescu

Pe Ana Mănescu am descoperit-o în alter.ego și mi-a plăcut. Așa că, mi-am propus să citesc cât mai multe scrieri de ale sale căci sunt convinsă că îmi vor plăcea la fel de mult.

Stresul dintre orgasme este un roman care critică lumea care ne înconjoară, spațiul în care trăim și sublinează descoperirea acelui lucru greu de găsit, acelui lucru de care avem atâta nevoie într-o lume prea grabită.

Romanul îl urmărește pe Robert, tipul care se împarte între două femei și un job care nu îi este pe plac. Robert își începe drumul cu dragostea sa pentru cărți și muzică, îl continuă cu o relație cam interzisă și ajunge în punctul în care descoperă o adevărată obsesie pentru imaginea femeii ideale.

Dar acest roman este mai mult decât atât, este despre adevăr și minciună, despre ce a fost, este și va fi, este o adevărată antiteză, o lectură care te lasă cu întrebări și, probabil, cu nopți nedormite.

„Noaptea era, în schimb, a tensiunii și a insomniei: drogul, femeia, desăvârșirea și întunericul din ele. Iar undeva între toate astea existam eu.”


3. Ultimul nud – Ellis Avery

Ultimul nud este una dintre lecturile pe care le-am amânat de prea mult timp însă, acum nu o să-mi mai scape.

În doar 336 de pagini, Ellis Avery ne vorbește despre  geniu și măiestrie artistică, despre iubire și dorință, regrete și, mai ales, despre speranța care poate transcende momentele tragice ale istoriei.

În aceste pagini ne este prezentată iubirea dintre pictorița Tamara de Lempicka și modelul său, Rafaela Fano. Focul dintre ele se aprine treptat deoarece totul începe ca o afacere iar nici una nu anticipează pasiune cu care se sfârșește afacerea. Idila nu este permisă, artista nu are suficient curaj iar muza se abanonează descoperind modalitatea de a fi ea însăși.


4. Femeia Cameleon – Taylor Stevens

Femeia Cameleon este titlul care m-a atras de mult timp și lectura pe care, din diverse motive am amânat-o. Înainte de a reveni la această carte am trecut în revistă declarația Los Angeles Time și am știut că nu trebuie să mai stau pe gânduri: „Stevens scrie cu încrederea celui ce ştie că a dat lovitura când a creat un personaj care are lumea la picioarele sale.”

Stevens a creat o femeie cameleon, pe Vanessa Munroe, declarată de New York Times cea mai nouă fată rea din lumea thrillerului. Munroe este specialistă în obţinerea informaţiilor preţioase, economice şi politice, punându-le la dispoziţia corporaţiilor, a şefilor de state sau a clienţilor privaţi care plătesc pe măsură. Munroe a învățat să lupte și să supraviețuiască în orice condiții datorită anturajului, mai exact a grupului de mercenari cărora li s-a alăturat pe când avea 14 ani.

Femeia cameleon are un ritm alert și este acel gen de lectură care reușește să captiveze întreaga atenție a cititorului.

„Munroe se așeză, întinse picioarele și se lăsă pe spate cu ochii închiși. Fără să vadă, auzea lucruri pe care altfel le-ar fi ratat: conversații în fundal, șoapte pe holuri și scârțâitul continuu al stiloului lui Bradford pe hârtie.”


5. Să mori din dragoste – Donna Leon

Donna Leon, autoare americană a unor serii de romane polițiste are o scriitură aparte, cărțile sale remarcându-se prin pitorescul locurilor unde se petrece acțiunea și farmecul personajelor.

Titlul sună bine însă, nu este un roman de dragoste așa cum v-ați fi așteptat (asta dacă nu ați mai luat contact cu scrisul Donnei) ci este un roman polițist plin de suspans. Acțiunea se învârte în jurul lui Guido Brunetti, un inspector de poliție a cărui viața este plină de tot felul de evenimente.

Parte din acțiune este și Flavia Petrelli, dama care știe să își joace rolul și care primește anumite atenții de la fani. Trandafirii galbeni îi pun capac într-un fel iar aceasta decide să povestească întreaga hărțuire inspectorului Guido.

Guido începe o anchetă și pare decis să afle cine este agresorul și din ce pricină trandafirii galbeni se tot înmulțesc ajungând chiar și în locur greu accesibile. Să mori din dragoste este o lectură frumoasă datorită personajelor dar și datorită cadrului în care se petrece acțiunea.


Voi ce citiți în luna August?

Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi!

2 COMENTARII

Lasă un răspuns