Cărțile de pe noptieră – luna Aprilie

Cărțile de pe noptieră alinas.ro

Lună nouă, lecturi noi. Pentru că mereu îmi fac timp pentru lectură mi-am pregătit o listă și pentru luna în curs.

Cărțile de pe noptiera mea cuprind 4 povești diferite, fiecare fiind scrisă într-un stil diferit. Așadar, vă invit să trageți cu ochiul la lista mea si, de ce nu, poate vă conving să le citiți și voi.

Cărțile de pe noptieră

–  Martie –

  1. Purificare – Sofi Oksanen

Această lectură are un preț foarte accesibil având în vedere numeroasele premii literare pe care le-a câștigat The Nordic Council Literature Award (2010), Prix Femina Etranger (2010), The European Book Prize (2010), Le Prix du Roman FNAC (2010).

Autoarea aduce din nou la lumină lucruri care se voiau uitate, momentele de rătăcire ale lumii și destine aflate în mâinile unor tirani. În această lectură o cunoaștem pe Aliide Truu, doamna care își duce bătrânețea în singurătate la marginea unui sat depopulat. În curtea sa apare o tânără necunoscută, fugară, care vorbește estoniana învechită, cu accent rusesc. Cele două își găsesc punctul comun, echilibrul de care au nevoie și iși dezvăluie amintiri reprimate.

 „Un roman de o minunată subtilitate, ce o apropie pe Sofi Oksanen de cei mai buni scriitori ai momentului.” (Kirkus Reviews)


2. Pierdutul paradis – Cees Nooteboom

Pierdutul paradis este o poveste despre iubire și despre regăsire, care a fost tradusă în peste 25 de țări. În această poveste o întâlnim pe Alma care își părăsește cartierul bogat în care locuiește, ajungând într-una din favelele din Sao Paulo.

Un atac traumatizant o poartă pe eroină (împreună cu prietena sa, Almut) în Australia unde, speră să își găsească paradisul. După câteva staționări, în peisaj apare și Erik Zondag, un critic literar, acru și alcoolic care se îndrăgostește de Alma. Erik își pierde propriul paradis împrună cu fuga tinerei.

Până la urmă, acestă lectură este un eseu despre ce semnifică paradisul pentru fiecare. Poate fi analizată precum un popas în viață și în gânduri. Și totuși, care este rolul acestui paradis pe care îl căutăm cu toții?


3. A fi evreu după Holocaust – Imre Toth

În ultima perioadă sunt atrasă de astfel de cărți așadar, când am văzut acest titlu am știut că trebuie să îl parcurg. Scrierea lui Imre Toth este mărturisirea unui evreu care a supraviețuit nazismului. Acest evreu nu a scăpat de experiența lagărului de concentrare însă, a scăpat de moarte.

Întreaga scriere se raportează la mentalitatea și comportamentul celorlalți în preajma evreilor și ne oferă o perspectivă diferită. A fi evreu după Holocaust este modul lui Toth de a reda cititorului o parte din istorie, de a cunoaște lucrurile din prisma evreului.

 

„Nu poți să fugi de întâlnirea cu această carte fără să rămâi în dezordine cu tine. Iar cine o întâlnește nu poate scapa de sentimentul rușinii. Unul care vine – cum sa spun? – de dinaintea ta. Dar acest sentiment e până la urma singurul remediu la felul în care ne-am lăsat locuiți, într-un moment sau altul al vieții noastre, de cea mai tenace și umilitoare prejudecată care ne-a fost transmisă din moși-strămoși“ (Gabriel LIICEANU)


4. Mirajul Fericirii – Walker Percy

Mirajul Fericirii este una dintre marile cărți ale existențialismului postbelic, o lectură în care temele principale sunt fragilitatea ființei umane, neputința rațiunii, singuratate, moartea, devenirea personală și lista poate continua.

Walker Percy punctează săptămâna care va schimba definitiv viețile a doi oameni și ne face cunoștință cu Binx Bolling, un broker de succes, plin de bani și de femei. Acest personaj este conturat în jurul puterii atât financiare cât și psihice. Cu toate acestea, Binx are și momente de slăbiciune atunci când se află în căutarea sensului vieții, sens pe care îl găsește la cinema (merge foarte des) unde reușește să uite traumele provocate de problemele familiale și de experiența războiului.

Până la finalul lecturii observăm o ușoară cădere în umbră dar și faptul că nu totul este roz chiar dacă ești avut.

„Imbrăcat în originalitate, inteligență și un interes lipsit de orice urmă de ipocrizie pentru soarta umană, romanul lui Percy are calitatea rară de a-și face personajele să arate și să vorbeasca exact ca în mediul care le-a inspirat.” (Time)


Acestea au fost recomandările mele pentru luna Aprilie. Voi ce citiți? 

Vă doresc Lectură Plăcută orice ați citi!

Sensiblerie – POEM

Ultimul rămas bun, în dragoste, este acela care nu se spune. – Alexandre Dumas Și dacă nu-l spui, îl scrii ori îl cânți. Îl îmbraci

Citește

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns