Cărți de proză scurtă și lecturi ușoare. Tu ce alegi?

cărți de proză scurtă

Astăzi vorbim despre cărți de proză scurtă, așa numitele lecturi ușoare care sunt binevenite oricând.

De ce ai alege cărți de proză scurtă? Pentru că acestea sunt gura de aer proaspăt atunci când faci o pauză între lecturile puțin mai grele sau mai complexe. Poți alege o proză scurtă și atunci când îți dorești să te detașezi mai repede de viața pe care ai trăit-o cu o lectură în urmă sau de personajele în ritmul cărora ai pășit.

Personal, aleg cărți de proză scurtă atunci când am distanțe mici de parcurs, drumuri care nu îmi înfățișează peisaje extraordinare sau în vacanțele în care știu că nu mă pot concentra la o lectură mai abundentă.

În continuare vă recomand câteva cărți de proză scurtă, lecturi care cu siguranță vă va face plăcere să le parcurgeți.

 

  1. Întâlniri pe muchie de cuțit – Oana Orlea

proza scurta

Acest volum înfățisează 47 de povestiri pe care le clasifici cu greu deoarece în această scriere întâlnim intersectări de fantastic, real și oniric. “Povestiri frumoase, uneori ţinându-te cu sufletul la gură, în care recunoaştem amprenta trecutului, angoasele şi trăirile unei femei pline de pasiune. […] În câteva cuvinte, totul este spus, despre prostia crasă, despre sufocare şi dorinţa de a distruge toate zăgazurile.”

Oana Orlea este pseudonimul de scriitoare al doamnei Maria-Ioana Cantacuzino, descendentă dintr-o familie aristocrată, nepoată a Mariei Rosetti-Enescu (prinţesă Cantacuzino) şi a lui George Enescu. O experienţă de viaţă, nedreaptă şi traumatizantă ( elevă de liceu, este arestată şi condamnată pentru distribuire de manifeste împotriva regimului comunist instalat în România ), îi marchează existenţa şi drumul ca scriitoare.

Caută cea mai bună ofertă! Această carte este disponibilă și la Libris.

  1. Sînii verzi – Florin Iaru

sinii verzi

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuți poeți ai generației optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenți ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu.

Ca să vă atrag și mai mult în capcana lui Florin, va atașez aici o mică descriere a acestui volum delicios.

“Deşi foarte diferite între ele, fiecare povestire a lui Florin Iaru îţi face poftă de următoarea. Fie că este vorba despre incursiunea unei furculiţe în farfuria de mâncare, despre amintiri ale cuceririlor din Vama Veche, despre Costeluş de la sculărie care îşi bagă şeful în boale cu auzul lui supraomenesc, despre cum îşi petrece vara Moş Crăciun sau despre misterioase păpuşi vii, fiecare text e scris cu mult umor şi măiestrie. Unele sunt triste, altele ludice, însă toate se citesc pe nerăsuflate şi cu dorinţa ca, atunci când termini una, să existe mereu o următoarea.”

Caută cea mai bună ofertă! Această carte este disponibilă și la Libris și Cărturești.

  1. Iubiri caraghioase – Milan Kundera

iubiri caraghioase

Iubiri caraghioase este un volum de proză scurtă, mai exact, șapte povestiri îndesate cu umor. Scrierea este despre încurcături amoroase care ne propulsează în situații comice, situații din care personajele ies cu ajutorul unor strategii ingenioase.

Iubirea este pentru Milan Kundera altceva decât blândă visare sau suspin abisal, ceva mult mai palpabil, «epidermic» aproape. Cu nespusă luciditate şi cu enormă ironie, Kundera dezvăluie resorturile cotidiene ale relaţiei de cuplu, care sfârşesc prin a provoca un imens hohot de râs.

“Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primăvara de la Praga“, Milan Kundera era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, Gluma, şi nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fuseseră tipărite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare.”

Caută cea mai bună ofertă! Această carte este disponibilă și la Libris și Cărturești.

  1. Operațiunea Afrodita și alte povestiri – Gustavo Dessal

cărți de proză scurtă

 

Acest volum de proză scurtă conţine un număr de douăzeci de povestiri, care sunt selectate din trei volume ale autorului: Operaţiunea AfroditaCi ne izbăveşte de bine şi Prea mult roşu. Răspândiţi pe mai multe scene şi în mai multe locuri, protagoniştii acestei colecţii de povestiri sunt legaţi de firul călăuzitor al singurătăţii şi al dezrădăcinării fiinţei umane. Gustavo Dessal creează o atmosferă în continuă schimbare, locuită de fiinţe care ne surprind prin întorsătura neaşteptată pe care o iau destinele lor şi reuşeşte să-şi atragă cititorul prin toate aceste răsturnări de situaţie, care se ivesc din absurda nesăbuinţă a existenţei.

Volumul a fost tradus de Tudora Șandru-Mehedinți care a transpus romane şi povestiri ale unor importanţi scriitori, precum Adolfo Bioy Casares şi Julio Cortazar (Şotron-Rayuela),Gabriel Garcia Marquez, Arturo Perez-Reverte, Javier Marias şi Juan Marse.

Caută cea mai bună ofertă! Această carte este disponibilă și la Libris.

 

Dacă titlurile recomandate nu vă încântă, o colecție destul de mare de cărți de proză scurtă găsiți aici.

Vă doresc lectură plăcută orice ați citi!

P.S: Aștept și eu recomandările voastre în comentarii!

Sensiblerie – POEM

Ultimul rămas bun, în dragoste, este acela care nu se spune. – Alexandre Dumas Și dacă nu-l spui, îl scrii ori îl cânți. Îl îmbraci

Citește

Lasă un răspuns