5 Cărți de Paulo Coelho care merită citite

5 Cărți de Paulo Coelho

Paulo Coelho este scriitorul Brazilian care a întâmpinat un mare succes chiar de la apariția primelor sale cărți.

În societatea contemporană, operele lui Coelho se încadrează la “clasice” deoarece ideile de bază sunt drama și psihologia. Scrierile acestuia au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări.

Personal, îmi place să-l citesc pe Coelho datorită ideilor profunde frumos aranjate, urmelor de lejeritate a textului cât și datorită învățăturilor regăsite în rândurile sale.

Pentru mine, Paulo Coelho reprezintă o lectură plăcută iar până acum am reușit să trec în revistă aproape jumatate din titlurile publicate. Pe parcurs, cu siguranță îmi voi îmbogății biblioteca.

Drept urmare, am decis să alcătuiesc o listă cu 5 cărți de Paulo Coelho care merită citite. Chiar dacă am ales doar 5 titluri, lista este cu siguranță mult mai lungă și avem de unde alege.

Alchimistul – Paulo Coelho

Paulo Coelho

 

Alchimistul se află pe primul loc în listele de bestselleruri din 74 de țări și este unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX. Ba mai mult, acest titlu i-a adus autorului un record Guiness (în 2008) pentru cea mai tradusă carte.

Una peste alta, cartea este de-a dreptul genială. Nu este greoaie ci stilul este unul simplu însă, rândurile promit multe. Este acel gen de scriere din care ai multe de învățat și care reușește să te motivaționeze.

În paginile romanului facem cunoștință cu povestea lui Santiago, un păstor tânăr, deștept și descurcăreț care își urmează calea. Plină de sevă, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este un etern îndemn de a ne urma visele și de a ne asculta inima.

Verifică disponibilitatea cărții pe CărtureștiElefant și eMAG.

“O dată la câteva decenii, apare o carte care schimbă pentru totdeauna viața cititorilor săi. Alchimistul lui Paulo Coelho este o astfel de carte. Singura noastră obligație este să ne realizăm destinul.”

Veronika se hotărăște să moară – Paulo Coelho

 

Prima dată când am auzit de această carte eram în clasa a VIII-a și ne-a fost recomandată de profesoara de limba română. Desigur, aceasta ne-a spus că ar fi bine să abordăm acest subiect după ce “mai creștem puțin”. Curiozitatea mare m-a dus direct la bibliotecă de unde am și împrumutat cartea. Mare a fost mirarea maicămii când am ajuns acasă cu Veronika se hotărăște să moară.

Ciudat sau nu, chiar și la acea vârstă mi-a plăcut subiectul și lectura încât romanul a rămas o scriere de care îmi amintesc cu drag. După câțiva ani, am recitit din nou romanul și l-am înțeles altfel.

Scurtă descriere: Romanul ne-o prezintă pe tânăra Veronika care, deși pare să aibe tot ce și-ar putea dori, nu mai găsește nici un motiv pentru a trăi și hotărăște să își pună capăt zilelor. După ce ia o supradoză i se spune că mai are doar câteva zile de trăit. Spre surprinderea ei, se trezește în lumea închisă a spitalului unde, în starea plină de surescitare descoperă lucruri pe care nu-și permisese de fapt să le simtă niciodată: ura, teama, curiozitate, dragoste.

Verifică disponibilitatea cărții la Cărturești, Elefant și eMAG.

“Cartea lui Paulo Coelho vorbește despre cei care nu intră în tiparele considerate normale de către societate. Vorbește despre nebunie și despre nevoia de a descoperi un alt mod de viață a oamenilor care, gândind diferit, se confruntă cu prejudecățile celorlalți.”

Diavolul și domnișoara Prym – Paulo Coelho

 

În acest roman descoperim o tentă psihologică și tema tentației. Pe parcursul paginilor aflăm povestea unei tinere, Chantal Prym, care locuiește într-un mic sat numit Viscos. Tot firul romanului se concentrează pe trăirile interioare ale tinerei și pe lupta dintre bine și rău.

Debutul romanului o are în vedere pe bătrâna Berta care este considerată vrăjitoare de către localnici. Aceasta sta în fața portii, de 15 ani și îl așteaptă pe diavol. Așteptarea are și rezultat căci, într-o zi, acesta sosește într-un sat străin din dorința de a afla dacă oamenii sunt buni sau răi.

Romanul este construit cu mare atenție și are o acțiune progresivă. O comunitate devorată de lăcomie, lașitate și frică. Un om persecutat de fantomele trecutului său dureros.

Verifică disponibilitatea cărții la Cărturești.

“Diavolul și domnișoara Prym este o poveste încărcată de emoție, în care integritatea ființei umane este supusă unui test cumplit.”

Jurnalul unui mag – Paulo Coelho

 

După părerea mea, acest roman se adresează cititorului care își dorește să parcurgă o lume magică în care întâlnește miracole.

Scurtă descriere: O carte captivantă, în care este povestit pelerinajul lui Paulo Coelho către Santiago de Compostela, pe un drum medieval ce începe în Pirinei și străbate nordul Spaniei. Pelerinajul făcut de autor în 1986 a inspirat acest roman de aventuri care este totodată o fascinantă parabola despre nevoia de a găsi propria cale în viață și despre descoperirea faptului că miracolul se ascunde întotdeauna în pașii oamenilor obișnuiți.

“Jurnalul unui Mag ocupă un loc important în opera lui Paulo Coelho nu doar pentru că este prima dintre cărțile lui importante, publicată înainte de Alchimistul, ci și pentru că este expresia completă a umanismului filozofiei lui Paulo Coelho și a profunzimii căutărilor sale.”

Învățătura pe care o subliniem este că drumul contează mai mult decât destinația în sine deoarece ne deschide noi orizonturi permițându-ne să experimentam.

Verifică disponibilitatea cărții pe Cărturești și Elefant.

Spioana – Paulo Coelho

 

Pornind de la documente de arhivă nepublicate, Coelho recompune portretul captivant al uneia dintre cele mai curajoase, enigmatice și independente femei din istorie. Toate acestea se întâmplă la aproape un secol de la moartea Spioanei.

Spioana, sub numele de Mata Hari, a devenit un mit iar arma ei era seducția. Aceasta a fost o dansatoare care a reușit să farmece publicul, persoane importante din înalta societate și nu numai.

Romanul de față ne oferă o scurtă lecție de istorie și promite să ne îmbogățească cultura generală.

“Singura ei vină: a fost o femeie liberă.”

“De la copilăria într-un orășel olandez, la viața traumatizantă alături de un ofițer alcoolic în Java și până la anii de glorie în capitala Franței, Spioana e un puzzle fascinant și o lecție admirabilă despre echilibrul fragil dintre nonconformism și luciditate.”

Verifică disponibilitatea cărții la Cărturești și Elefant.

Pe lângă aceste 5 titluri pe care vi le recomand cu drag, mai amintesc și AlephAl cincilea munteVrăjitoarea din PortobelloManuscrisul găsit la Accra și Învingătorul este întotdeauna singur.

Sensiblerie – POEM

Ultimul rămas bun, în dragoste, este acela care nu se spune. – Alexandre Dumas Și dacă nu-l spui, îl scrii ori îl cânți. Îl îmbraci

Citește

Lasă un răspuns