Prejudecăți este povestea unei iubiri interzise, este povestea de dragoste dintre doi oameni diferiți dar în același timp la fel, povestea care îi face pe cei din jur să judece și să arate cu degetul dezgustați.
Pe Simona Lungu am întâlnit-o prin intermediul celor două volume ale seriei Întoarce-te la mine, poveste ce m-a captivat și m-a ținut cu sufletul la gură. Pentru că stilul său a rezonat cu mine, mi-am spus că trebuie să parcurg și Prejudecăți. Deși este puțin mai cumințică în scene și emoții față de cele două volume, acest roman m-a prins cu totul în poveste și nu am putut să las cartea jos până ce nu am ajuns la final.
La cărțile Simonei apreciez faptul că poveștile se termină cu adevărat, avem un final clar și nici nu se pune problema de a lăsa cititorul să își imagineze cum va continua viața personajelor, ce se va alege de ei sau unde vor ajunge.
Ca să nu o mai lungesc cu vorba, vă prezint cele două personaje principale: Alina, o tânără care a obținut un post de învățătoare în zona rurală și Roland, un băiat de etnie rromă care reușește să-i fure inima Alinei.
Alina, ajunsă în localitatea în care avea să își desfășoare activitatea, s-a văzut nevoită să își găsească și o chirie cât mai repede. Așa o întâlnește pe Dana și decid să fie colege, ulterior devenind și bune prietene.
Dana este un alt personaj cheie, un personaj secundar dar cu iz de principal căci și povestea trăita de ea și de partenerul ei este una specială, de multe ori devenită comună în viața de zi cu zi. Se punctează din nou curajul și lupta pentru iubire însă povestea Danei vă las să o descoperiți singuri.
Una peste alta, Alina îl întâlnește pe Roland iar prima întâlnire nu este prea plăcută, se lasă cu ceartă și puțină teamă. Roly m-a cucerit pe parcurs căci în primele capitole dădea dovadă de un comportament brutal, de simțiri nehotărâte și mă întrebam cum acceptă Alina așa ceva însă, pe parcurs acesta și-a revenit la educația cu care a fost prezentat inițial.
„Urc cu greu în pat, îmi cuprind genunchii în brațe și-i mulțumesc cu voce tare divinității că am scăpat ca prin urechile acului de un viol. În stare de șoc, dau frâu liber lacrimilor, repetând întruna că a trecut, doar sunetul vocii mă poate liniști.”
Chiar dacă este de etnie rromă, Roly este un țigan școlit, un avocat de succes și un om foarte respectat. Prejudecăți începe să prindă contur când Alina află etnia acestuia și simte respingerea mamei sale precum și a rudelor bărbatului iubit care nu pot accepta căsătoria cu o româncă.
Acțiunea este mult mai complexă, întâmplările și replicile acide sunt prezente iar varietatea de personaje transformă acest roman într-unul foarte complex. Desigur, toate acestea le veți descoperi citind Prejudecăți. Doar nu vă așteptați să vă povestec chiar totul, nu?
”Sunt prejudecăți, de-o parte și de alta, micuțo! Au existat dintotdeauna și încerc să le elimin…”
Autoarea ne prezintă în acest roman diverse teme precum viața la sat, lupta în numele iubirii, prejudecățile dure ale celor din jur, precum și piedicile unei eventuale povești între cele două etnii.
Prejudecăți ne permite cu lejeritate să pătrundem în mentalitatea oamenilor de la sat, să le cunoaștem comportamentul, să descoperim obiceiurile și credința rromilor. Într-un cuvânt este fascinant! Și da, vă recomand cu drag această lectură căci Prejudecăți poate deveni realitatea oricui, așa cum este prezentată aici sau chiar sub altă formă, în alte circumstanțe.
Lectură Plăcută!