Recenzie Pentru totdeauna – Cătălina Elena Potârniche

Pentru totdeauna este cartea surpriză care întregește cele trei volume atât de dragi mie: M-ai lăsat aici, Prea târziu și REM.

Pentru totdeauna este… este magia pe care o așteptam, vestea bună, finalul ăla fericit cu întâmplările alea nebune și de necrezut de care doar Lavrenna poate avea parte. Îmi amintesc și acum cu câtă nerăbdare am citit REM, o nerăbdare împletită cu tristețe știind că este ultimul volum iar eu atât de mult mă apropiasem de această poveste, atât de mult mă înfipsesem în ea încât simțeam tot. Dar tot!

Apoi am ajuns la finalul cărții și, am plâns de fericire pentru fericirea ei și nu-mi venea să cred că totul se așezase așa cum trebuie, că toate piesele s-au îmbinat atât de perfect în armonie. Toate bune până aici însă, după ceva timp, nu vă spun cum, dar am aflat că nu acela era finalul, că ceva nu era la locul lui… Dar, chiar și așa a fost minunat să îl cunosc și să îl trăiesc.

Evident, am rămas cu câteva întrebări, cu lipsuri și curiozități. Însă, Cătălina a avut grijă de acest aspect și nu cu mult timp în urmă m-a anunțat că mai urmează un volum, unul neprețuit, finalul ăla adevărat pe care așteptam atât de mult să îl descos.

Zis și făcut. Am fugit la tipografie imediat ce am fost anunțată că pot intra în posesia cărții și am devorat-o câteva ore mai târziu. Pentru totdeauna nu este o carte stufoasă, nu are multe pagini dar nu acesta este motivul pentru care am citit-o atât de repede, ci pentru că nu se putea altfel, pentru că te prinde și nu îți mai dă drumul, pentru că ajungi la ultima filă și mai vrei, și mai cauți pagini ori indicii…

Las puțin supărarea asta de „voiam mai mult” și mă concentrez pe a vă povesti câte ceva din acest volum. Prea multe detalii nu o să vă dau pentru că, după cum bine știți, cărțile Cătălinei Potârniche nu sunt lecturi obișnuite deci, nu poți face recenzii obișnuite. Ceea ce vreau să spun este că, tot ce se întâmplă în spatele coperții are un impact atât de puternic încât nu poți povesti totul, nu poți reda nici pe jumătate tumultul ori emoțiile la care sunt supuse personajele. În schimb, putem simți, putem trăi și savura totul, doar citind fiecare cuvânt din care s-a născut Pentru totdeauna. O să vă uimească și pe voi fiecare pagină, fiecare drum nou, fiecare întâmplare.

De data asta chiar este pentru totdeauna și surpriză (chiar și pentru mine) apogeul nu era Kaian. Acest personaj care ne-a însoțit în cele 3 volume nu era piesa lipsă din puzzel-ul fericire dar asta nu înseamnă că nu a avut și el un rol destul de important. Soarta, destinul, cine știe… a încurcat ațele atât de tare încât a lăsat la vedere piste greșite și drumuri atât de grele de parcurs. Chiar și așa, nimic nu a împiedicat-o pe eroina noastră, Lavrenna să pășească înainte cu încredere, să se ridice de fiecare dată când cineva îi punea piedică și să lupte pentru fiecare impuls pe care inima îl transmite. Lecții, asta au fost toate. Lecții și multă putere adunată în sacoșa Ennei iar după toate câte au fost, după toate care au întărit-o, acum, cu siguranță nimeni și nimic nu o mai poate clinti atunci când își propune ceva.

Apropo, vă amintiți că în Prea Târziu vă povesteam despre Reynald, amicul din copilărie? Vă povesteam cum apăruse el în viața Ennei și cum plănuise o mică escapadă în tabăra Oglinzi. Din păcate în locul său apăruse Botoc cu o veste zdruncinătoare și cu o scrisoare de rămas bun… L-am crezut înger și am blestemat soarta dar, ce credeți?  Este înger dar pe pământ, a învins boala și a revenit mai hotărât ca niciodată. Ezită la început întânlirea cu Lavrenna însă știe ce și cum trebuie făcut. Știu amândoi încotro se îndreaptă și cui aparțin. Cum decurge întâlnirea dintre cei doi, ce decizii iau sau …. care a fost adevăratul rol al lui Kaian în toată această poveste incredibilă, veți afla doar citind cărticica surpriză, Pentru totdeauna. Sună bine, nu?

 

P.S: Dacă vă era dor de Baba sau de Lula, nu vă faceți griji căci le veți întâlni și în acest volum și sunt, ca de fiecare dată, ui-mi-toa-re!

În concluzie, vă recomand cu căldură să parcurgeți și acest ultim volum. V-aș recomanda și să-l achiziționați însă, cum să vă spun, este neprețuit. Da, ați citit bine, nu are preț pentru că povestea în sine este atât de specială, emoționantă și scrisă cu tot sufletul din lume încât Pentru totdeauna se oferă Cadou la achiziționarea pachetului care cuprinde cele 3 volume (MLA, PT și REM). Dacă aveți deja în bibliotecă cele 3 volume, autoarea o să vă dăruiască ultima scriere iar singurele costuri vor fi cele de curierat.

Și… surprizele nu se opresc aici. Știți cum am primit cărticica? Împachetată într-o coală retro sau cu tentă de old aș spune. Am desfăcut-o cu grijă și ghiciți ce avea pe interior! Poezie, dragoste mea. Nu una, ci mai multe, scrise frumos la mașina de scris, rânduite cu tact, dansând pur și simplu pe acea coală. Și, da! La fel veți primi și voi această minunăție magică!

 

Dragă Cătălina,

Îți mulțumesc pentru experiența împărtășită, pentru darul tău de a transmite curaj și putere, pentru că, citindu-te învăț că se poate!

 

Lasă un răspuns