Recenzie Îți voi dărui soarele – Jandy Nelson

Bestseller-ul Îți voi dărui soarele este pictat de Jandy Nelson și a fost distins cu premiul Michael L. Prinz Award ( 2015 ) pentru excelență în literatura destinată tinerilor.

Îți voi dărui soarele este o poveste fascinantă care, de la început sublinează curajul autoarei de a atinge anumite teme. Jandy Nelson pictează cu măiestrie cel mai minunat tablou care poate fi transpus în cuvinte.

Coperta este esența și exact ceea ce găsim printre rânduri: explozie de culoare, strălucire și dăruire. Jandy ne oferă propriul cărbune prin intermediul căruia vom putea creiona în imaginația noastră întreaga poveste.

„Într-o singură secundă am realizat ce pot fi, ce îmi doresc să fiu, ce nu sunt!”

Îți voi dărui soarele este o călătorie alături de doi frați gemeni, Jude și Noah, iar acțiunea este narată, pe rând, din perspectiva celor doi. Gemenii vor trece prin episoade diferite încercând totuși să rămână uniți într-un final chiar dacă, pe parcurs, se sabotează și se observă o ușoară instalare a geloziei. Fiecare vede în mod diferit anumite experiențe iar această tehnică ajută cititorul să înțeleagă mult mai bine esența dar și să se apropie mai mult de personaje.

Recunosc că începutul cărții mi s-a părut puțin fără noimă însă, pe parcurs am devenit tot mai curioasă până în punctul în care nu mai puteam să las cartea din mână. Viața tumultoasă a familiei te ține în suspans iar întorsăturile de situație nu fac altceva decât să alimenteze pofta de lectură.

În prima fază, îl găsim pe Noah la vârsta de 13 ani, un puști foarte talentat la desen, timid și retras. În cealaltă extremă este Jude, tânăra înconjurată de prieteni, vorbăreață, care poartă părul lung și ruj roșu pe buze. Apoi, ne întâlnim personajele după 3 ani, la vârsta de 16 ani iar lucrurile sunt schimbate complet. Noah se învârte într-un cerc nou de prieteni, este activ și vorbăreț pe când Jude a renunțat la părul ei lung și strălucitor și își petrece majoritatea timpului în singurătate.

Pe parcursul scrierii cei doi frați întâlnesc iubirea și dezvoltă sentimente nebănuite. Tot aici, este abordată tema homosexualității, a morții, tema spiritelor care te îndeamnă dincolo de necunoscut și a familiei cu defecte și calități.

Îți voi dărui soarele este despre artă, despre tehnica de a da viață prin intermediul creionului, a lutului și a pietrei. Este despre atingerea omului pe hârtie și despre cunoaștere, despre suflete rătăcite și compromisuri.

“-Ești artist?
– Sunt un haos, asta sunt, răspunde el, sprijinindu-se de clădire. Un afurisit de haos. Tu ești artistul, amice.”

Titlul este un punct de pornire și își joacă rolul pe tot parcursul romanului. Cei doi frați obișnuiau să împartă lumea iar Jude a renunțat la tot pentru portretul unui necunoscut.

“-OK, spune ea. Copacii, stelele, oceanele. Bine!

-Şi soarele, Jude.

-Of, bine, acceptă ea, luându-mă complet prin surprindere. Îţi voi dărui soarele.”

Jandy Nelson scrie frumos, ușor, aerisit. Mi-a plăcut modul în care a introdus prezența bunicii moarte, biblia aceea specială plină de însemnări, pe Jude care își purta ceapa în buzunar, haosul frumos și unic care se instaleză între gemeni dar și gândurile lui Noah și felul de a privi cursul vieții gen: (Peisaj: Când Dumnezeu trece cu pensula peste contururi).”

Finalul este copleșitor de frumos iar ultimele cuvinte pot reprezenta cu ușurință o lecție pentru fiecare cititor și nu numai.

 

Riscă o dată ( sau de două sau de trei sau de patru ori ). Creează lumea din nou.”

Dacă ai nevoie de o lectură bună care să îți taie respirația de fiecare dată când întorci pagina, îți recomand cu drag această scriere.

Pont: Acest roman se bucură de diferite oferte. Caut-o pe cea mai bună pentru tine! Cartea este disponibilă la Libris, Cărturești, Cartepedia și books-express.

Citate de notat din Îți voi dărui soarele

„Era genul acela de persoană care intră într-o încăpere şi toţi pereții se năruie.”

„AUTOPORTRET: O fată dă peste o carte și cade cu totul între paginile ei.”

„Închid ochii și mă înec în culori, îi deschid și mă înec în lumină, deoarece miliarde și miliarde de găleți cu lumină se varsă de sus pe noi.”

„Sufletul lui ar putea fi un soare. N-am întâlnit niciodată o persoană care să fi avut un soare ca suflet.”

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns