În pielea unei jihadiste – Anna Erelle

În pielea unei jihadiste este mărturia Annei Erelle despre filierele de recrutare ale Statului Islamic, o poveste adevărată care a devenit un bestseller internațional.

Îmi plac poveștile inspirate din relitate și mai nou, jurnalele. Îmi place să descopăr, să ascult, să învăț. Așa am ales această carte care m-a transpus în pielea personajului și care mi-a dezvăluit o lume mai puțin accesibilă.

Anna Erelle oferă răspunsuri, ne pune față în față cu realitate și în cele din urmă ne lasă să ne gândim în ansamblu, să analizăm și să ieșim din bula noastră confortabilă.

În pielea unei jihadiste este despre jurnalista Anna care se deghizează pentru a putea pătrunde în lumea islamică, pentru a-și găsi răspunsurile. Anna este o jurnalistă din Franța care studiază foarte mult islamul și care este mereu la curent cu ultimele atrocități petrecute, cu ultimul fum care se revarsă și care e de neclintit.

Cu identitatea falsă, Anna devine Melodie și începe să comunice pe Skype cu Abu Bilel, francez de origine, luptător pe diverse fronturi de ani de zile. Prin intermediul lui, jihadiștii și-au arătat interesul pentru recrutare. După câteva conversații de pe rețelele de socializare, Bilel îi cere fetei să-i devină prietenă iar mai apoi insistă să se vadă la webcam.

Când este Melodie pentru Bilel, Anna poartă haine specifice musulmanilor și se transformă într-o fetiță credulă care vrea să-i cunoască țara, să facă parte din poporul lui și să se sacrifice pentru Allah. Melodie dă de înțeles că dorește cu orice preț să ajungă în Siria iar Bilel o cere de nevastă. 

Teroristului nu-i pasă de dorința fetei, o presează și îi mărturisește că a discutat deja cu cadiul din Raqqa și că cei doi erau oficial soț și soție, urmând ca jihadiștii să redacteze toate documentele de care este nevoie.

Jurnalista Anna rămâne uimită de rapiditatea cu care evoluează lucrurile și cum a ajuns ca, în mai puțin de o lună să fie măritată cu un om nebun lipsit de scrupule. În același timp, toate întâmplările îi dau speranța ca va afla și alte secrete, că își va putea termina reportajul și că acesta va fi unul dintre cele mai bune și mai complexe de pană acum. Pentru aceasta, jurnalista are mereu un fotograf lângă ea, un om care surprinde în imagini acest rol, schimbul de replici, deghizarea și răutatea din ecran.

Următorul pas este planificara voiajului către Siria, călătorie pregătită minuțios de către Bilel. Drumul are la baza îndepărtarea urmelor deci bani cash, telefoane schimbate, secrete, și indicații la fiecare pas. Bilel a instruit-o să zboare până la Amsterdam, iar de acolo către Turcia, unde urma să fie preluată de un om de încredere al Statului Islamic.

Eroina noastră riscă și pleacă spre Amsterdam însă, odată ajunsă acolo, Bilel schimbă planul. Pentru că Melodie protestează, atitudinea jihadistului se schimbă complet și începe să o trateze ca pe o propietate, uitând de toate dulcegăriile și promisiunile de dinainte de drum.

”Taci din gură. Eu dau ordine aici. Știi cine sunt eu? Comand o sută de luptători ai lui Allah. Și nici nu ți-am spus un sfert din adevăr.”

Din motive de siguranță și nu numai, planurile Annei nu sunt jucate până la final. Decizia de a se întoarce în țară a fost una înțeleptă comparativ cu gafa telefonică care îi pune în pericol viața.

Anna Erelle este un pseudonim dar povestea este reală. Autoarea a fost nevoită să își schimbe domiciliul și numărul de telefon.Cu toate acestea, la scurt timp, pe internet a apărut un filmuleț în care Bilel pronunță o fatwa împotriva sa, o condamnare oficială la moarte, invitând toți musulmanii devotați să o vâneze și să o ucidă. ”Încet și dureros” erau instrucțiunile. Ordinele erau clare: Anna trebuia să fie violată, bătută cu pietre și ucisă.

În pielea unei jihadiste este o invitație dură la realitate, o cunoaștere detaliată a unei religii care îndoctrinează și care, continuă să crească, să facă valuri și să distrugă. Atât cartea cât și reportajul se plătesc cu un preț mult prea mare de către jurnalistă. Autoarea plătește dezvăluirea cu liniștea și libertatea pe care nu le mai are chiar dacă se bucură oarecum de protecția poliției.

În pielea unei jihadiste este un jurnal scump, un act de curaj și de revoltă. În pielea unei jihadiste este tot ceea ce nu ne dorim să ni se întâmple nici nouă, nici altcuiva.

Lectură Plăcută!

Lasă un răspuns