Cărțile lunii Septembrie – recomandare de lectură

Mereu spun: lună nouă, lecturi noi. Deși mi-ar plăcea să pot adăuga pe listă mai multe titluri, se pare că în ultimul timp nu mă pot organiza la mai mult de trei.

Chiar și așa (puține fiind) eu tot îmi doresc să le împărtășesc cu voi și, cine știe, poate ceva din lista mea vă face cu ochiul.

Pe lista de citit am următoarele:

  1. Corpuri ascunse – Caroline Kepnes

Am vizitat Libris recent iat la recomandari îmi apăruse această carte. Nici nu am stat pe gânduri și am „aruncat-o” în coș. Și totuși, de ce mi-a atras atenția? Pentru că Corpuri ascunse este cartea care stă la baza serialului (Netflix) „TU” și promite să fie o lectură captivantă, hipnotizantă chiar iar dacă este să o credem pe Lena Dunham, lectura este nebunească și savuroasă.

Așadar, printre rânduri ni se povestește de Joe Goldberg care, în ultimii zece ani a ascuns deja patru corpuri, victime colaterale ale încercării sale de a găsi dragostea autentică. Acum, el se îndreaptă către Los Angeles, orașul noilor speranțe, fiind hotărât să lase trecutul în urma sa.

Ajuns în noua locație, Joe pare să se integreze (își găsește un job, cunoaște oameni noi, flirtează cu o vecină) însă, se pare că adevărul nu poate sta îngropat iar problema cu corpurile ascunse revine la suprafață, multiplicându-se și amenințând să distrugă tocmai ceea ce Joe își dorește cel mai mult: dragostea adevărată.

Cum se va termina această poveste?

2. Rugăciune pentru Cernobil – Svetlana Aleksievici

Rugăciune pentru Cernobil este una dintre acele lecturi pe care nu le poți rata. Cu un premiu Nobel pentru literatură la activ, această scriere este esențială și cutremurătoare, emoționantă și dureroasă.

Una dintre cărțile cele mai pline de compasiune și mai terifiante pe care le-am citit vreodată. – Observer

Pentru că nu am cuvintele necesare care să mă ajute să vă „conving” să o citiți, pentru că într-un fel tot ce se află printre rânduri este de nedescris, nu pot decât să atașez aici un mic intro.

În 26 aprilie 1986, o serie de explozii au zguduit reactorul nuclear de la Cernobil. Flăcarile au aprins cerul, iar radiațiile rezultate au contaminat pământul și au otrăvit oamenii vreme de ani întregi. În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani -, ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire.

3. Femeia la 1000°C – Hallgrimur Helgason


Se spune că, Femeia la 1000 °C nu este o carte pentru cei fără sânge în vene. Washington Independent Review Of Books spune că punctul de vedere al Herrei îl poartă pe cititor pe umeri pentru a fi martorul degradării personajului în cele mai chinuitoare detalii.

Pe mine m-a atras această descriere dar si sinopsis-ul pe care l-am citit pe nerăsuflate. Așadar, această carte este bazată parțial pe viața lui Brynhildur Georgia Bjornsson, al cărei bunic a fost primul președinte al Islandei și pe care scriitorul Hallgrimur Helgason a cunoscut-o întâmplător în 2006, cu un an înainte de moartea acesteia.

Herra locuiește singură într-un garaj închiriat, alături de un laptop și o grenadă veche de mână, iar faptul că nu mai are mult de trăit o determină să-și rememoreze viața agitată, cu un limbaj surprinzător de direct, plin de umor și ironie.

Povestea Herrei, bazată pe fapte reale, nu este o cronică predictibilă a suferințelor pe care le provoacă războiul: eroina este nemiloasă față de toată lumea, inclusiv față de ea însăși, nu simte nicio vină pentru că a fost o amantă cu inima de piatră, o mamă denaturată și o aventurieră nesăbuită. Ea își povestește viața plină de anomalii cu o vivacitate fascinantă.

Voi ce citiți în luna septembrie?

Vă doresc lectură plăcută orice ați citi!

Lasă un răspuns