În recomandarea de astăzi vă sugerez să încercați câteva cărți diferite. Spun diferite deoarece printre filele acestora vom descoperi cum să trăim cu pasiune, cum să iubim viața și cum să acceptăm rolul fiecărui suflet.
Țin să precizez că în lista din următoarele rânduri nu se regăsesc discursuri motivaționale ci povești frumoase, pură ficțiune despre oameni plini de pasiune ( mai multă sau mai puțină ) de la care avem ce învăța.
4 Cărți care merită citite: despre viață, iubire, greșeli, recunoștință.
Lupul de stepă – Hermann Hesse
Lupul de stepă nu este un simplu roman ci modalitatea lui Hesse de a se juca și de a dansa cu noi, cititorii. Rândurile sale sunt răvășitoare, capabile să sfâșie și să te adune în același timp. Putem spune că este vorba despre un joc al minții umane și despre trezirea la realitate, diferențierea dintre bine și rău.
Personajul principal este Harry Haller, un singuratic speriat de ideea războiului și revoltat din pricina răului care înconjoară societatea. Harry este lupul de stepă care nu își găsește locul nicăieri și își dorește să se sinucidă însă, parcă îi este greu să se despartă de viață și simte că ceva tot îl leagă de sentimentul trăirii.
“Cum să nu fiu un lup de stepă şi un sihastru jerpelit în mijlocul acestei lumi, când din toate ţelurile ei nu împărtăşesc nici unul singur, când nu sunt părtaş la bucuriile ei!”
Caută cea mai bună ofertă! Verifică disponibilitatea cărții și la eMAG.
Zorba Grecul – Nikos Kazantzakis
Nikos Kazantzakis, prin intermediul scrierii sale, reușește să ne trezească dorința de viață, de a fi, de a exista și de a avea curajul să ne bucurăm de viață în alt mod.
Zorban este un personaj fascinant, poate cel mai fascinant din toată literatura internatională. Zorban sau pasionalul absolut iubește cu sete viața și tânjește după extreme și trăire. Răsfoind cartea vom găsi un “vin bun”, o lectură grozavă, o călătorie pe insula Creta, dans, dragoste, într-un cuvânt: poftă nebună de viață.
„Fiecare om are câte-o nebunie, dar cea mai mare nebunie, după mine, e să n-ai niciuna.”
„Eram fericit si o știam. De obicei, nu ne dam seama când ne cuprinde fericirea; abia după ce trece și privim în urmă, abia atunci ne dăm seama brusc – uneori cu surprindere – cât de fericiți am fost.”
Caută cea mai bună ofertă! Verifică disponibilitatea cărții și la eMAG.
Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown
Brene Brown este profesoară dar și cercetătoare la Colegiul Postuniversitar de Asistență Socială de la Universitatea din Houston, Texas. Dr. Brown a studiat în ultimii ani sentimentul valorii umane, vulnerabilitatea și curajul. Cartea acesteia a fost foarte bine primită de publicul larg iar drept urmare, a fost tradusă în peste 30 de limbi, în toată lumea.
Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoști victoria sau înfrângerea, ci să înțelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată ființa ta în ceea ce faci.
„Atunci când reflectam la rușine și iubire, cea mai apăsătoare întrebare este: Oare iubirea noastră e autentică? Da, cei mai mulți dintre noi se pricep de minune să le declare celorlalți că-i iubesc — unii fac asta și de zeci de ori pe zi. Sunt, însă, cuvintele noastre acoperite de fapte? (…) Asta-l rănește pe celalalt.”
Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici – Lev Tolstoi
Despre Moartea lui Ivan Ilici am mai vorbit în articolul “4 Cărți de Lev Tolstoi pe care ar trebui să le citești” însă, nu puteam să nu strecor și aici această lectură minunată.
Cartea este una de natură psihologică, de reflecție existențială asupra vieții care nu este trăită bine. Personajul nostru “blocat” printre file, realizează ( pe patul de moarte ) că nu a trăit viața din plin și este cuprins de emoții mărețe.
Moartea lui Ivan Ilici își poartă personajul prin spaimele de dinaintea trecerii „dincolo“. Aflat la apogeul carierei, Ivan Ilici suferă un accident banal. Încetul cu încetul, urmările acestui accident, o vagă durere într-o parte, un gust rău în gură, încep să-l chinuie. Cănd teama a dispărut, „s-a sfârșit cu moartea. Nu mai este.“
Caută cea mai bună ofertă! Verifică disponibilitatea cărții și la Libris și Cărturești.
Vă invit să împărtășiți cu noi recomandările voastre, printr-un comentariu.
Lectură Plăcută orice ați citi!
Le stiu pe toate, dar inca n-am citit nici una, inca. 🙂
Niciodata nu e prea tarziu 😛